Jeg gør det på min måde!
Efter dekret fra Hustruen, er jeg ophørt med at støbe selv, og bruger derfor kun fabriksfremstille projektiler,
Jeg støber egne projektiler, bruger dog undtagelsesvis købeprojektiler til "special ammunition" og hvis jeg til en god ven eller forening ønsker lidt special ammunition efter ønske.
Støbning foregår fra en "tudse gammel" Lyman mag. 20 elgryde med bundaftapning som jeg har modificeret med PID styrring for at opnå en mere stabil blytemperatur.
Til at støbe af bruges bly fra 15m banen - uden lufthagl - vores 15m anlæg har kuglefang med gel klodser og granulat hvilket gør at der er næsten rent bly jeg får. Hvis jeg kommer forbi en genbrugsbutik plejer jeg at undersøge hvad ser findes af tin askebægere, lysestager ol. til fornuftige penge, min smertegrænse ligger ved ca. 20kr./kg. tin ismeltes for at få en passende hårdhed på projektiler, går efter en hårhed på ca. 15 -18 brinell
Har efterhånden reduceret antallet af støbetænger til et minimum, havde på et tidspunkt 20-25 forskellige tænger, antal er dog reduceret til dem som jeg selv bruger, ser ingen grund til at have værktøj/grej liggende som ikke bruges.
Har følgende tænger:
Til cal..32 Lyman 2 huls tang i cal..314 85 grains. og en 8 huls wadcutter fra MP-Molds på 98 grains
Til 9 mm Lee 6 huls tang i cal..356 124 grains
Til cal..38 Lee 6 huls tang i cal..358 150 grains
Når jeg støber foregår det altid under sikre forhold, blydampe er jo meget giftige. Har umiddelbart over gryde og arbejdsbord en kraftig udsugning med en kapasitet på 500m3 i timen. De støbte kugler droppes direkte i vand for at opnå optimal overfladehærdning. Efter afkøling sorteres/kontrolleres kugler og tørres i miniovn ved 50-70 grader i en times tid.
Jeg pulverlakerer næsten altid mine kugler, dette har den fordel at man undgår at blive indsmurt i det specialfedt som normalt bruges for at undgå blyaflejning i pistolens pibe, og så lugter det ikke af brunstig gnu når man er på skydebanen
Når der skal pulverlakeres bruges i videst mulig omfang nystøbte projektiler, har de ligget i mere end 3 - 4 døgn vaskes de med acetone inden behandling. Det kan være svært at få pulver til,at "hænge" på et selv let korroderet projektil
Pulverlakering foregår ved at ca 200 kugler samt en spiseske pulverlak kører i en vibrationstumbler i ca. 30 min. hvorefter de sættes i en plastramme med bunden opad (rammerne fra Magtech ammunitionsæsker er fantastiske til formålet) herefter vendes rammerne over på en plade med bagepapir på og bages 20 min. ved 120 grader.
Fordelen ved at benytte denne merode er at projektiler ikke klistrer sammen men forbliver ens og glatte hele vejen rundt, det har ingen praktisk betydning men ser godt ud.
Efter afbagning og afkøling sorteres og vægt kontrolleres inden projektiler kalibreres i den korrekte kaliber, pakkes i poser og og er klar til brug.
Til pulverlakering anvendes pulver fra en tysk hjemmeside www.bleigussformen.de har prøvet med pulver fra den lokale industrilakerer, men det hæfter ikke lige så godt som det fra den tyske forhandler, angiveligt fordi det tyske er epoxy baseret, hvorimod det danske er acrylbaseret. Generelt kan siges at jo lavere luftfugtighed der er desto lettere er det at få pulveret til at hænge.
Efter lakering, sizes projektiler og finsorteres visuelt samt vægtkontrolleres - accepterer +- 1% vægtafvigelse
Støbning, pulverlakering og kalibrering af cal.32 projektiler
6 Huls støbetang
1500 stk projektiler, klar til brug
Genladining er en hobby - ikke en guldgrube
Opdateret 141023 Lotte